Amerikanen verlengen aanbod F-35’s met twee weken

Amerikanen verlengen aanbod F-35's met twee weken

De Amerikanen hebben hun offerte voor de F-35-gevechtsvliegtuigen impliciet met twee weken verlengd. Dat vernam Belga uit goede bron. Intussen hebben de belangrijkste ministers van de federale regering vandaag in alle stilte het expertenrapport over de ‘maatschappelijke return’ van de twee kandidaat-vervangers voor de verouderde F-16’s te zien gekregen, wat erop zou kunnen wijzen dat een finale beslissing niet meer lang op zich laat wachten. De ‘kern’ boog zich begin oktober al een eerste keer over de evaluatie van de militaire experten over de twee ingediende offertes om de verouderde F-16-gevechtsvliegtuigen te vervangen. Het gaat om de F-35 van de Amerikaanse producent Lockheed Martin, en de Eurofighter Typhoon, een Brits-Duits-Spaans-Italiaans toestel.

De federale regering zou de Amerikanen toen vragen hoe lang hun aanbod precies geldig bleef. Normaal gezien verviel het eindbod – ‘Best and Final Offer’ in het jargon – op 14 oktober, maar dat zou nu impliciet verlengd zijn met ongeveer twee weken, vernam Belga uit goede bron.

Vandaag kregen de ministers het expertenrapport over de ‘maatschappelijke return’ van de gevechtsvliegtuigen te zien. Het gaat dan onder meer over de economische merites en andere voordelen – zoals een militaire samenwerking met de partnerlanden – van beide offertes.

bron: Belga