Weekje blauw en droog in afwachting van grijs en nat

Weekje blauw en droog in afwachting van grijs en nat

Het blijft deze week droog, maar het wordt wel geleidelijk frisser, zo meldt het KMI. Vanaf volgende week is het uit met de pret en wacht ons grijs en regenachtig weer. Deze namiddag blijft het zonnig met wat hoge wolkensluiers. Het wordt opnieuw warm voor de tijd van het jaar, met maxima tussen 21 graden in de Ardennen en 25 graden in de Kempen. Vanavond blijft het rustig en droog onder een licht bewolkte hemel. Tijdens het tweede deel van de nacht schuiven vanaf de kust meer hoge wolkenvelden binnen. In het westen van het land kunnen lokaal nevel- of mistbanken gevormd worden. De minima liggen tussen 4 graden in de Hoge Venen en 13 graden in de verstedelijkte gebieden.

Morgen wordt opnieuw een mooie en overwegend zonnige dag, hoewel de wolkenvelden in het westen van het land waarschijnlijk iets langer blijven hangen. Maxima van 18 tot 23 graden. Morgenavond blijft het aanvankelijk rustig en licht bewolkt. In de loop van de nacht wordt het op vele plaatsen nevelig en lokaal kunnen nevel- of mistbanken het zicht beperken, vooral in de Ardennen. We verwachten minima tussen 8 en 13 graden.

Donderdag zorgt een slepende storing voor een grijze start, met vooral in de Ardennen een verminderde zichtbaarheid als gevolg. Vanuit het zuiden lost de bewolking langzaam op en krijgen we mooi en zonnig weer. De noordelijke landshelft moet wachten tot na de middag alvorens de zon door de wolken breekt en aan de kust blijft het waarschijnlijk de hele dag bewolkt. De hoogste temperaturen bereiken we bijgevolg in het uiterste zuiden van het land, met waarden tot 20 graden, elders liggen de maxima tussen 16 en 18 graden.

Vrijdag belooft een mooie en droge dag te worden met veel zonneschijn. De temperaturen stijgen tot 16 of 17 graden aan zee en in de Ardennen, in de rest van het land verwachten we maxima rond 18 of 19 graden. Zaterdag zorgt de passage van een zwakke storing tijdelijk voor wat meer bewolking, maar het blijft meer dan waarschijnlijk overal droog. Daarna komen we in een koelere, maritieme luchtmassa terecht, waardoor de maxima niet veel hoger liggen dan 15 of 16 graden.

Zondag krijgen we, na het optrekken van eventuele nevel- of mistbanken, een licht bewolkte en droge dag. De temperaturen stijgen op de meeste plaatsen niet veel hoger dan 15 of 16 graden, bij een zwakke, veranderlijke wind. Begin volgende week zorgt een noordwestelijke stroming voor de aanvoer van koele en vochtige, maritieme lucht over onze streken. Maandag lijkt een storing van west naar oost over ons land te trekken, met grijs en regenachtig weer als gevolg.

Dinsdag verwachten we een eerder wisselvallig weerbeeld met enkele buien. De neerslaghoeveelheden blijven hoe dan ook beperkt. Maxima rond 13 of 14 graden in het centrum van het land, bij een matige wind uit noord tot noordwest.

bron: Belga