Trump dreigt met stopzetting hulp aan Honduras als toestroom migranten niet stopt

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Honduras vandaag gezegd dat het de migrantenstoet die naar de VS trekt moet stoppen, of dat anders de hulp aan het land stopgezet zal worden. "De Verenigde Staten hebben de president van Honduras nadrukkelijk geïnformeerd dat als de grote stoet van mensen die op weg zijn naar de Verenigde Staten niet gestopt en teruggebracht wordt naar Honduras, er geen geld of hulp meer gegeven zal worden aan Honduras, onmiddellijk van kracht!", tweette Trump.

Zaterdag vertrokken zo'n 2.000 mensen vanuit de noordwestelijk gelegen stad San Pedro Sula naar de Verenigde Staten. De autoriteiten van Guatemala, een land dat tussen Honduras en Mexico ligt, heeft gezegd hen de toegang tot hun land te zullen ontzeggen.

Volgens de VN trekken elk jaar meer dan 500.000 mensen illegaal de zuidgrens van Mexico over, om zo tot in de Verenigde Staten te geraken. Velen zijn op de vlucht voor het geweld en armoede in Guatemala, El Salvador en Honduras. Tijdens hun doortocht door Mexico vallen ze vaak ten prooi aan criminele bendes en mensenhandelaars.

bron: Belga