Spanje verbreekt diplomatieke banden met Vlaanderen na uitspraken Jan Peumans

Spanje verbreekt de diplomatieke banden met Vlaanderen. Dat staat in een mededeling van de Spaanse overheid, die Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) dinsdag aan Belga bezorgde. Aanleiding zijn de uitspraken van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans in een brief aan de voormalige voorzitster van het Catalaanse parlement Carme Forcadell. “De minister van Buitenlandse Zaken deelt aan de ambassadeur van België mee dat hij de diplomatieke status van de gedelegeerde van de Vlaamse overheid intrekt”, staat in de mededeling te lezen.
Minister Josep Borrell vond de uitspraken van de voorzitter van het Vlaams Parlement “ongepast en onaanvaardbaar voor een bondgenoot als België, en ze gaan in tegen de geest van broederschap tussen volkeren die binnen het kader van de Europese Unie een gemeenschappelijk project nastreven”.
De minister heeft aan de Belgische overheid meegedeeld dat hij gedelegeerde van de Vlaamse overheid André Hebbelinck niet meer als een diplomatieke vertegenwoordiger beschouwt, klinkt het nog.
Parys spreekt in een reactie van “middeleeuwse praktijken”.
De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken wenst dinsdagavond niet te reageren, en ook het kabinet van Vlaams minister-president en minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois reageert voorlopig niet. “We zijn nog niet officieel op de hoogte gesteld van de beslissing en het zou dan ook voorbarig zijn om daarop te reageren”, zegt de woordvoerster van Bourgeois.

bron: Belga