N-VA wipt met Groen en Open Vld socialisten in Sint-Niklaas

In Sint-Niklaas brengt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) een bestuursploeg op de been met Groen en Open Vld. Dehandschutter volgt zichzelf op en zal samenwerken met drie schepenen van Groen en een van Open Vld. In het bestuursakkoord belooft Dehandschutter een kordaat veiligheidsbeleid, enkele infrastructuurwerken, de invoering van een wijkcirculatieplan en een belastingverlaging. N-VA bestuurde de voorbije zes jaar in een coalitie met sp.a/Groen, maar dat kartel viel uiteen en de socialisten worden nu gewipt. Samen vertegenwoordigen de drie nieuwe meerderheidsfracties 22 van de 41 gemeenteraadsleden. Het bestuursakkoord wordt vandaag in Sint-Niklaas toegelicht.

Naast een klemtoon op veiligheid, kondigt het volgende stadsbestuur een groen Hendrik Heymanplein aan en ruimte voor groen in het ruimtelijk beleid. De ondergrondse parking van de Grote Markt krijgt een extra in- en uitgang om de herinrichting van het marktplein mogelijk te maken. Er komt ook een tweede stedelijk zwembad of het Sinbad wordt uitgebreid.

Voertuigen moeten in Sint-Niklaas rekening houden met de geleidelijke invoering van een wijkcirculatieplan. Dat zal het centrum niet ingrijpend autovrij maken, zoals in Gent. Wel komt er een knip aan de grote markt. Er wordt ingezet op de fiets als vervoersmiddel en de aanmoediging van milieuvriendelijke voertuigen. Sint-Niklaas wil op termijn evolueren naar een klimaatneutrale stad.

Sint-Niklaas wil het relatief hoge tarief van 8,5 procent gemeentebelastingen met 1 procentpunt verlagen en innovatief en duurzaam ondernemen aanmoedigen. De nieuwe gemeenteraad wordt op 2 januari geïnstalleerd.

bron: Belga