Kwal. EK U21 (m) – Erop of eronder voor Belgische beloften

De Belgische nationale beloftenploeg staat dinsdagavond (18u30) in het Zweedse Kalmar voor zijn ‘match van het jaar’. Als de U21 in Zweden een punt sprokkelen op de laatste speeldag van de kwalificaties, zijn ze als groepswinnaar rechtstreeks geplaatst voor het EK van komend jaar in Italië en San Marino, dat als kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Tokio geldt. Met nog slechts één speeldag voor de boeg in groep 6 hebben de troepen van Johan Walem een voorsprong van drie punten op de Zweden, die onlangs verrassend met 0-1 onderuitgingen tegen Turkije. Bij verlies – in het geval van een gelijk aantal punten is het onderling resultaat doorslaggevend en Zweden sprokkelde vorig jaar een punt in Leuven – moet als tweede gehoopt worden op een plek bij de beste vier nummers twee. Die spelen barrages, waaruit nog twee landen zich kwalificeren voor de eindronde.
De jonge Duivels zijn echter nog ongeslagen in de groep en tankten vorige week nog vertrouwen met een 0-1 zege in Italië, waarna er doorgereisd werd naar Zweden. Anderlecht-winger Francis Amuzu scoorde tien minuten voor affluiten het enige doelpunt van de wedstrijd. Amuzu is in de selectie de vervanger van de geblesseerde Alexis Saelemaekers, zijn ploegmaat bij paars-wit.
De Belgische beloften konden zich in het verleden nog maar twee keer plaatsen voor een EK-eindronde. In 2002 was in Zwitserland de groepsfase het eindstation, in 2007 in Nederland werden de halve finales bereikt.

bron: Belga