Koning Filip trapt wedstrijd tussen voetballende vluchtelingen op gang in Kraainem

Koning Filip trapt wedstrijd tussen voetballende vluchtelingen op gang in Kraainem

Koning Filip heeft deze avond een bezoek gebracht aan Royal Europa Kraainem Football Club. Daar gaf hij de aftrap van een oefenwedstrijd tussen voetballende vluchtelingen die deel uitmaken van het project waarin ze niet-begeleide minderjarige vluchtelingen opvangen. Het project “We welcome young refugees” werd in september 2015 opgestart en sindsdien namen 1.500 jongeren tussen 12 en 18 jaar deel aan het project. Het gaat om jongeren die asiel hebben aangevraagd en afkomstig zijn uit de centra van Fedasil in Sint-Pieters-Woluwe, Rixensart en Klein Kasteeltje.

Zes tot tien jongeren krijgen drie avonden per week een les Nederlands of Frans, nadien gaan ze het veld op voor een voetbaltraining en als afsluiter krijgen ze nog een maaltijd op de club. Dit seizoen worden er 20 jongeren ook vast ingeschreven om het hele voetbalseizoen mee te spelen.

“Sport is belangrijk, want deze jongeren hebben elk een lang traject meegemaakt en hebben een typische leeftijd waarop ze zich willen uitleven of afreageren”, zegt Gaetan Legein, verantwoordelijke externe contacten van Fedasil Sint-Pieters-Woluwe.

Koning Filip maakte samen met de vluchtelingen een teamfoto en gaf daarna de aftrap voor de oefenwedstrijd. Daarna ging hij in gesprek met enkele jongeren die taallessen volgen en voetballen bij Kraainem FC.

“Je merkt dat ze ook heel fier zijn om hier te voetballen, want als ze hun voetbaloutfit krijgen, nemen ze altijd een foto van hun truitje. Ze zijn trots om deel uit te maken van een nieuwe gemeenschap”, vertelt Benjamin Renauld van de voetbalclub.

bron: Belga