“Honderden agenten melden zich ziek” voor EU- en ASEM-top

De politievakbonden VSOA Politie, ACV Openbare Diensten en NSPV hebben een stakingsaanzegging ingediend voor morgen tot en met vrijdag 19 oktober. De stakingsaanzegging geldt voor alle personeelsleden van de federale en lokale politie die moeten werken op de Europese top in Brussel en de top tussen de Europese Unie (EU) en Azië (ASEM). Dat melden de bonden deze avond. Volgens hen melden “honderden agenten” die zijn opgevorderd, zich ziek. De vakbonden klagen onder meer over het statuut van de politie, de pensioenen, het hoge aantal zieken onder het personeel en het gebrek aan personeel. Daarom dienden de bonden een stakingsaanzegging in die start op woensdag 17 oktober en loopt tot en met vrijdag 19 oktober. In Brussel vindt op 17 en 18 oktober een Europese top plaats en op 18 en 19 oktober de twaalfde ASEM-top.

De bonden betreuren ook dat er voor de politie veel onduidelijkheden zijn rond die twee evenementen, waaronder de uurroosters, rusttijden en maaltijden.

Voorts klagen de bonden over het geweld tegen de politie. Het voorbije weekend raakten twee agenten gewond bij een incident in Jalhay (provincie Luik). “Het personeel is het beu. Ze hebben hun buik vol van de beloftes die gemaakt worden”, luidt het bij de bonden. Ze vermoeden dat de onvrede en de ziekmeldingen gevolgen kunnen hebben voor de inzet van de politie tijdens de toppen.

bron: Belga