Groenewegen sprint naar veertiende seizoenszege

Groenewegen sprint naar veertiende seizoenszege

De Nederlander Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) heeft vandaag de openingsetappe van de Chinese Ronde van Guangxi gewonnen, de laatste wedstrijd voor de WorldTour van 2018. In de straten van Beihai was hij de snelste in de massaspurt en nam hij zo ook de eerste leiderstrui. Met amper 107 kilometer en twee hellingen van derde categorie was dag 1 in Guangxi een opwarmritje na de zware reis van het peloton. Zes renners kozen voor de lange vlucht: Silvan Dillier, Andrey Grivko, Jay Robert Thomson, Marco Haller, Pavel Sivakov en Youcef Mirza. Quick-Step Floors en LottoNL-Jumbo gaven de vluchters weinig ruimte in dienst van hun snelle Nederlanders Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen.

Op de slothelling op dertien kilometer van de finish zat het avontuur van de koplopers erop door een prik van de Brit Peter Kennaugh en de Italiaan Gianni Moscon. Zij reden een half minuutje weg van het peloton, maar dat volstond niet om de massaspurt te ontlopen: vijf kilometer voor de streep liep alles weer samen.

In de sprint haalde Groenewegen het voor de Duitser Max Walscheid (Team Sunweb), Jakobsen, Duits kampioen Pascal Ackermann en Europees kampioen Matteo Trentin. Jasper Stuyven (achtste) en Enzo Wouters (negende) waren net na Arnaud Démare de twee Belgen in de top tien. Groenewegen won dit jaar onder meer twee ritten in de Tour en Kuurne-Brussel-Kuurne.

Groenewegen is ook de eerste leider van het algemene klassement in Guangxi. Hij heeft twee seconden voorsprong op vluchter Dillier, die leider is in het punten- en bergklassement. Walscheid is derde in de stand op 0:04. Ook de tweede etappe van deze tweede editie van de Ronde van Guangxi, tussen Beihai en Qinzhou, lijkt op het lijf geschreven van de sprinters.

bron: Belga