Geplande ontmoeting tussen N-VA en Forza Ninove afgelast

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een geplande ontmoeting tussen Forza Ninove van Vlaams Belanger Guy D'Haeseleer en de lokale N-VA gaat niet door. Dat bevestigen beide partijen. Een omstreden post van D'Haeseleer op Facebook had nationaal voorzitter Bart De Wever al doen afhaken. De kansen op een coalitie zijn gedaald tot "sub-zero", verklaarde hij maandagavond. "Vroeg op om de chocomousse te maken voor ons Breughelfestijn", schreef D'Haeseleer op Facebook bij een foto van zwarte kinderen. N-VA-voorzitter De Wever noemde het op de VRT "walgelijk". Daarop heeft de lokale partijafdeling een afspraak met Forza Ninove vandaag afgezegd. De vraag of er dan zeker geen samenwerking komt, wil Karolien De Roose (nummer 2 op de N-VA-lijst) niet beantwoorden. "We gaan eerstdaags verduidelijken wat en hoe. Laat ons wat tijd", zegt ze.

D'Haeseleer is zelf niet te spreken over de heisa en vindt de Facebook-post niet racistisch. "We proberen ons jaarlijks festijn altijd ludiek aan te kondigen. Men heeft er een van de vijf aankondigingen uit genomen. Een andere over rijstpap liet een aantal Chinezen zien, de kippen kondigden we aan met dioxinekippen en de salade met een vrachtwagen mest."

"Mensen die mij kennen, weten dat ik geen beetje racist ben. Ik heb ook Afrikaanse kiezers", zegt D'Haeseleer. Hij voelt zich tegengewerkt door de andere partijen in Ninove. "Dit is gevoed door Samen en Open Vld, die enkel nog een Facebook-post hebben om een samenwerking tussen Vlaamse partijen tegen te houden. Ik hoop dat het gezond verstand nog mag zegevieren. Veertig procent heeft op ons gestemd."

bron: Belga