Gentse onderhandelingen verlopen in grootste geheim

Gentse onderhandelingen verlopen in grootste geheim

In Gent verlopen de eerste gesprekken tussen het kartel sp.a/Groen, Open Vld en CD&V vandaag in het grootste geheim. Kopstukken van die partijen schoven vanmiddag op een onbekende locatie in Gent rond de tafel om eventuele coalitiegesprekken af te tasten. Later vanavond zullen de partijen terugblikken op die verkennende gesprekken. Als die als positief beoordeeld worden, lijkt in Gent een monstercoalitie van Open Vld, CD&V en sp.a/Groen in de maak. Deze voormiddag werd nog hoog spel gespeeld om het initiatiefrecht en de bijbehorende burgemeesterssjerp te claimen. Het kartel sp.a/Groen profileert zich als grootste groep in de Gentse gemeenteraad en droomt zo ondanks zijn zetelverlies van een groene burgemeester. Maar Mathias De Clercq boekte zondag wel flinke winst en nam CD&V onder de arm om het burgemeesterschap op te eisen.

Zowel het kartel sp.a/Groen als het blok Open Vld/CD&V geeft aan dat er ook met andere Gentse partijen gesproken wordt. Bronnen bij N-VA ontkennen dat de partij heeft gesproken met CD&V en Open Vld maar wel met het kartel, al was dat niet meer dan een beleefdheidsgesprek. PVDA communiceerde eerder dat ze om 18 uur met het kartel zal spreken maar het lijkt onwaarschijnlijk dat die partijen effectief zullen samenzitten.

Nadat het kartel de voorbije dagen meermaals aangegeven heeft dat een splitsing niet aan de orde is, zijn er nu aanwijzingen dat in Gent een monstercoalitie in de maak is. Daarbij zouden sp.a/Groen, CD&V en Open Vld 40 van de 51 zetels in de Gentse gemeenteraad innemen. Enkel N-VA, Vlaams Belang en PVDA voeren dan oppositie.

Of de opstart van eventuele gesprekken in dat geval een eerste groene burgemeester of een eerste blauwe burgemeester in 60 jaar betekent voor Gent, wordt waarschijnlijk een harde noot om kraken.

bron: Belga