Fraudeonderzoek Belgisch voetbal – “Refs zijn klaar voor het voetbalweekend”

Fraudeonderzoek Belgisch voetbal - "Refs zijn klaar voor het voetbalweekend"

De Belgische scheidsrechters zijn dinsdag voor het eerst sinds het fraudeonderzoek in het Belgisch voetbal losbarstte samengekomen voor een oefensessie in Tubeke. Sportpsycholoog Jef Brouwers was er ook aanwezig voor een praatsessie met de refs. “Ze zijn klaar voor komend weekend”, aldus Brouwers. Vorige week dropte het federaal parket een bom op het Belgisch voetbal, door een grootschalig onderzoek naar witwaspraktijken, fraude en matchfixing aan te kondigen. Daarin werden met Sébastien Delferière en Bart Vertenten ook twee topscheidsrechters genoemd.
Daarom werd Jef Brouwers uitgenodigd door scheidsrechtersbaas Johan Verbist om de refs psychologisch klaar te stomen voor het komende voetbalweekend. “De scheidsrechters hebben geen psychologische hulp nodig”, zei Brouwers. “De scheidsrechters zijn klaar voor het weekend. Dat zijn ze fundamenteel altijd. Als ref moet je externe omstandigheden naast je kunnen neerleggen. Dat hoort bij hun rol.”
Brouwers luisterde vooral naar de scheidsrechters en herinnerde hen aan hun kerntaken. “Ze moesten alleen even herinnerd worden aan wat het betekent om scheidsrechter te zijn. Het was belangrijk om dat even te herhalen, net zoals ouders dat regelmatig bij hun kinderen moeten doen. De scheidsrechters kennen hun taak, maar kunnen dat wel eens vergeten.”
Vertenten en Delferière kwamen zelfs niet ter sprake. “Een scheidsrechter analyseert de feiten. En er is niemand die op dit moment met zekerheid kan zeggen wat die feiten zijn”, legde Brouwers uit.
De sportpsycholoog wees erop dat refs de verleiding moeten kunnen weerstaan, maar ook de druk van buitenaf kan soms enorm zijn. “Toch mogen scheidsrechters niet geïsoleerd leven. Het is belangrijk dat ze een netwerk ontwikkelen. Maar ze moeten daarbij altijd herinnerd worden aan hun rol, namelijk die van scheidsrechter. Ik heb ze erop gewezen dat ze professioneel moeten blijven omgaan met die rol.”
“De voetbalwereld is enorm complex, vluchtig en onzeker. De druk op een scheidsrechter is heel groot. Refs moeten zich bewust zijn van die buitenwereld, maar moeten tegelijkertijd proberen om die druk af te houden en altijd bezig zijn met de regels van het spel. De rest mag geen invloed hebben.”

.

bron: Belga