Derby tussen België en Nederland eindigt onbeslist

Doelpuntenmakers Dries Mertens (links) en Arnaut Danjuma (rechts). - Belga / B. Fahy

De Rode Duivels hebben in een oefenduel 1-1 gelijkgespeeld tegen Nederland. De eindstand in het Koning Boudewijnstadion stond bij de rust al op het scorebord, na doelpunten van Dries Mertens en Arnaut Danjuma.

Duels tussen beide landen kunnen nooit als vriendschappelijk omschreven worden, maar door de overvolle kalender verscheen er toch aan beide kanten een half B-elftal aan de aftrap. Aan Belgische zijde kwam Simon Mignolet zo voor het eerst sinds eind maart nog eens onder de lat te staan, en waren Jason Denayer en Dedryck Boyata de nieuwe namen in de verdediging. Verder kwamen er in vergelijking met het met 2-1 gewonnen Nations League-duel tegen Zwitserland met Nacer Chadli en Timothy Castagne ook twee andere wingbacks aan de aftrap. Bij de rust werd dan ook nog eens de volledige voorlinie in de kleedkamer gehouden en zo kwam er een toch wel heel onuitgegeven elftal tussen de lijnen, Witsel werd zelfs aanvoerder.

De Rode Duivels startten verschroeiend in deze 127ste Derby der Lage Landen en na vijf minuten trapte Dries Mertens met een schitterende knal al de openingstreffer voorbij Jasper Cillessen. Architect van het doelpunt was nog maar eens Eden Hazard, de Speler van de Maand in Engeland eiste een hoofdrol op in het wedstrijdbegin.

Goal Danjuma

Op het eerste Nederlandse gevaar was het een kwartier wachten, maar daarna knokte Oranje zich wel in de wedstrijd, met een bedrijvige Arnaut Danjuma op de linkerflank. Uitgerekend de Club Brugge-winger bracht de Nederlanders net voor het halfuur langszij, na een misser van Timothy Castagne. Het eerste doelpunt van Danjuma voor Oranje, het gaat de laatste maanden bijzonder hard voor hem. De Rode Duivels waren de controle over de wedstrijd kwijt en even later stond het bijna 1-2, toen een krul van Quincy Promes op de paal belandde.

Het Nederlandse intermezzo had het tempo uit de wedstrijd gehaald en na de pauze konden de Duivels hun overwicht niet omzetten in grote kansen, al stak de ingevallen Michy Batshuayi wel twee keer de neus aan het venster. Meer nog, de beste kansen waren voor de bezoekers en een kwartier voor affluiten was er een uitstekende Mignolet nodig om Nathan Aké van de winnende treffer te houden. Gescoord werd er evenwel niet meer en zo eindigde de Derby voor de tweede keer op rij op een 1-1-gelijkspel.