Dankzij deze tips is je werkdag heel wat comfortabeler

Dankzij deze tips is je werkdag heel wat comfortabeler
Foto Pexels

Heel de dag lang achter je computer zitten is niet goed voor je lichaam en je geest. Door een verkeerde houding kan je fysieke klachten oplopen en je concentratie lijdt eronder. Maar zeven makkelijke tips kunnen daar verandering in brengen.

Ga de hoogte in

Zorg er steeds voor dat de bovenkant van je scherm op gelijke hoogte staat met je ogen. Je zou je hoofd niet meer dan 10 graden naar beneden of boven mogen draaien. Anders loop je het risico om op de lange termijn nekklachten te ontwikkelen.

Verwen je oren

Niets zo irritant als heel de dag te moeten luisteren naar de verhalen over de kinderen van je collega. Zet daarom je favoriete muziek op en sluit de wereld af met een koptelefoon. Onderzoek heeft uitgewezen dat muziek je motivatie verbetert. Bovendien stimuleren je favoriete nummers de aanmaak van het hormoon cortisol, dat je concentratie bevordert.

Zorg dat je warm staat

In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, is een koude ruimte niet beter voor je concentratie. Daalt de temperatuur in je bureau tot 20 graden of minder, dan verhoogt het risico op een mentale instorting met 44%, blijkt uit onderzoek. Zorg dus altijd voor een heerlijk zomerse temperatuur op je werk.

Gaan met die schouders

Is de inbox van Outlook van de 33ste keer die dag vastgelopen? Gooi de computer dan niet uit het raam, maar haal je schouders op. Niet zo’n snelle beweging uit puur treurnis, maar een langzame en gecontroleerde beweging van acht seconden. Haal ze zachtjes naar boven en hou de positie vast. Je zal merken dat stress snel zal verdwijnen.

Speel er maar op los

Laat af en toe die muis en dat toetsenbord los en leg je handen op de kleine prulletjes die op je bureau liggen. Een rekker, een pen, een plastic verpakking, het maakt niet uit. Een studie die gepubliceerd werd in Cognition stelt dat ergens aan prutsen je stress vermindert en je twintig minuten langer geconcentreerd houdt.

Geef je ogen wat rust

Heel de dag naar je scherm kijken, het is een nachtmerrie voor je ogen. Zorg er daarom voor dat het niet te helder staat of installeer een blauwfilter. Je kan ook een speciale bril kopen die het blauwe licht van je scherm afblokt. Een laatste tip is de ’20-20-20′-regel. Die stelt dat je best om de 20 minuten 20 seconden lang 20 feet (of zo’n 6 meter) ver kijkt. Dat geeft je ogen even de tijd om zich te ontspannen.

Kies voor munt

Heb je zich in een kauwgom of een snoepje. Kies dan voor iets met muntsmaak. Dat stimuleert je hersenen om je alert en wakker te houden.