Ben je een kampioen namenvergeten? Zo krijg je een tweede kans

Unsplash / Rawpixel

Iedereen maakt het volgende weleens mee: twee seconden nadat je iemands naam gevraagd hebt, ben je het antwoord alweer vergeten. Omdat het nogal gênant kan zijn om de naam van de persoon in kwestie opnieuw te vragen, pak je het best creatief aan. Hieronder een aantal tips.

1. Vraag een visitekaartje

Door een visitekaartje te vragen, sla je twee vliegen in één klap. Je weet opnieuw hoe je iemand kan aanspreken én je hebt gelijk ook alle gegevens om de draad op een later moment weer op te pikken. Deze strategie is vooral handig op netwerkevents. Tijdens een barbecue met vrienden is het misschien een beetje vreemd om te vragen naar een visitekaartje.

2. Vraag iemands nummer

Dit is vooral handig wanneer je de persoon tegenover jou graag terugziet voor, bijvoorbeeld, een date. Vraag bij het afscheidnemen of de persoon in kwestie zijn of haar nummer snel even in je telefoon kan zetten. Kijk nog eens goed voor je het opslaat et voila, je probleem is opgelost.

3. Pols naar de geschiedenis van iemands naam

Weet je zeker dat je gesprekspartner een aparte naam had, maar weet je niet meer welke? Pols dan even naar de achterliggende geschiedenis. Wie weet komt er wel een dol verhaal uit de bus. Let op: pas dit trucje enkel toe wanneer je zeker van je stuk bent. Als iemand gewoon Jan heet, sla je een mal figuur.

4. Beken

Eerlijk toegeven dat je iemands naam meer weet is lichtjes gênant, maar niet onoverkomelijk. Zeg bijvoorbeeld dat je zijn of haar naam niet goed verstaan hebt. De kans is groot dat het je gesprekspartner ook al overkomen is.