Verkiezingen18 - Huidige meerderheid in West-Vlaamse provincieraad blijft behouden.

door
Belga
Leestijd 2 min.

CD&V, Open Vld en sp.a gaan net zoals de afgelopen zes jaar de meerderheid vormen in de West-Vlaamse provincieraad. Dat melden de drie partijen samen. Ondanks de halvering wint Vlaams Belang nog een zetel, Groen blijft op vier zetels en stuurt atlete Veerle Dejaeghere naar provinciehuis Boeverbus. CD&V, Open Vld en sp.a hebben een meerderheid in de West-Vlaamse provincieraad met 20 van de 36 zetels. CD&V blijft de grootste met 25,8 procent van de stemmen. N-VA werd tweede met 19,5 procent, maar N-VA wordt buiten de meerderheid gehouden. Open Vld bleef quasi gelijk met 13,4 procent, sp.a ging van 15,8 procent naar 12,4 procent maar dat was genoeg om de coalitie overeind te houden.

"We zetten in de komende legislatuur van 2018 tot 2024 de coalitie voort. Samen hebben we de voorbije zes jaar een mooi parcours gereden en daar willen we nog zes jaar voor gaan. Duurzaamheid wordt het "Leidmotief" voor het beleid. In de komende zes jaar gaan we voluit voor de toekomst van de provincie West-Vlaanderen", meldt de coalitie in een korte mededeling.

De winnaars waren Vlaams Belang en Groen. In een gehalveerde provincieraad haalt Vlaams Belang zelfs een zetel meer en mogen Immanuel De Reuse en Kurt Ravyts zeker verwacht worden in de provincieraad. Ook Groen blijft op vier zetels: Maarten Tavernier, Gerda Schotte en Herman Lodewyck gaan opnieuw zetelen in de provincieraad, maar ze krijgen een nieuw gezicht naast zich, namelijk dat van voormalig profatlete en loopster Veerle Dejaeghere uit Ardooie.

bron: Belga