Tiende flitsmarathon van woensdag tot donderdag

Tiende flitsmarathon start woensdagochtend

Samen met zowat 130 lokale politiezones organiseert de federale politie van woensdag 17 oktober 6 uur tot donderdagochtend 6 uur de tiende flitsmarathon. Met de grootschalige snelheidscontrole, waarvoor burgers zelf locaties konden voorstellen, wil men bestuurders vooral sensibiliseren. De politie stelde vorig jaar 1,3 miljoen snelheidsovertredingen vast. Rijden tegen een te hoge snelheid is de directe oorzaak van 30 procent van de dodelijke ongevallen, die leiden tot 200 doden per jaar, aldus de initiatiefnemers. Met de flitsmarathon wil men vooral sensibiliseren. “Preventie zonder controle werkt niet, en repressie zonder preventie zou door de bestuurders niet worden aanvaard”, aldus verantwoordelijken bij de geïntegreerde politie.

Bij de vorige flitsmarathon, op 18 en 19 april, voerde de politie 1.390.425 snelheidscontroles uit. Dat resulteerde in 2,53 procent snelheidsovertredingen (35.158). Een jaar geleden, in oktober 2017, werd nog 2,82 pct geflitst (of 36.561 bestuurders).

Voor deze tiende editie konden burgers tot begin deze maand op een website locaties doorgegeven waar burgers zich onveilig voelen in het verkeer. Dat leverde in Vlaanderen 8.766 meldingen op, waar de politie straks mogelijk snelheidscontroles houdt.

Vrijwel meteen na de bekendmaking van de datum van de actie kondigden drie politievakbonden (NSPV, ACOD en ACV) aan de flitsmarathon te zullen boycotten, uit protest tegen onder meer het personeelstekort en ingrepen op het statuut.

bron: Belga