Termont feliciteert Open Vld-kopman De Clercq voor verkiezingsoverwinning in Gent

door
Belga
Leestijd 2 min.

Uittredend Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) heeft Open Vld-kopman Mathias De Clerq gefeliciteerd voor zijn verkiezingsuitslag. "Proficiat Mathias De Clerq en Open Vld Gent voor hun verkiezingsoverwinning", schrijft hij deze ochtend op Twitter. Het kartel sp.a-Groen blijft de grootste in Gent, maar verliest wel meer dan 10 procent. Het blijft wachten op de uitslagen van de laatste twee stembureaus in Gent, maar de uitslag is min of meer duidelijk: het kartel sp.a-Groen verliest fors maar blijft de grootste, Open Vld is de grote winnaar en wordt de tweede partij, N-VA verliest.

Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clerq liet gisteravond al blijken dat hij voluit voor de sjerp gaat, maar volgens Rudy Coddens (sp.a) is het kartel aan zet. Dat herhaalde hij deze morgen in De Ochtend op Radio 1. "Duidelijk is: het kartel is aan zet, we zullen met elkaar spreken", zei hij.

Of Coddens effectief de sjerp opeist, wilde hij niet met zoveel woorden zeggen. "We zullen met een open geest aan tafel zitten, in het belang van alle Gentenaars", klonk het. "Wij zijn aan zet, wij zijn de grootste, we zullen met elkaar spreken. Ik zeg niet meer dan dat. Dat gaat niet over mijzelf, dat gaat over het project in het belang van de Gentenaars." Coddens gaf ook aan dat de verhoudingen binnen het kartel gewijzigd zijn. "Ik heb een gemengd gevoel: we merken dat collega's van Groen het goed doen, de verhoudingen zijn anders, ook daar zullen we samen over moeten spreken."

Volgens Coddens kan de coalitievorming in Gent nog een tijdje duren. "Eerst en vooral hopen we dat we wel alle uitslagen binnen krijgen. Dan kunnen we vrij snel afspreken hoe we te werk zullen gaan en aan tafel gaan zitten, maar het zal de nodige tijd vergen. Je kan dat nooit forceren, en dat gaan we ook niet doen."

bron: Belga