Sp.a beraadt zich over verkiezingsnederlaag

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het partijbureau van sp.a buigt zich deze middag over de zwakke uitslag van de Vlaamse socialisten bij de gemeenteraadsverkiezingen. Een aantal kopstukken gaf voor aanvang aan dat voorzitter John Crombez niet noodzakelijk hoeft op te stappen. "Ik weet niet of dat een goed idee is", stelde Vilvoords burgemeester Hans Bonte. Sp.a kon maar weinig lichtpunten noteren daags na de lokale verkiezingen. Een van de weinigen die het echt goed deed, was Hans Bonte in Vilvoorde, maar ook hij zag dat het niet goed was. "Het ziet er in elk geval niet goed uit. Op veel plaatsen gaan we achteruit en worden we uit de coalitie gebonjourd", analyseerde hij.

"Dit is niet bepaald een uitslag die erg positief is voor ons", vulde Bert Anciaux aan. "Vlaanderen heeft rechts gekozen". Brussels minister Pascal Smet zat op dezelfde golflengte. Hij had het over een Vlaanderen dat "duidelijk verrechtst" en noemde Brussel "een baken van hoop". Oud-burgemeester Leona Detiège noemde de uitslag "niet al te fameus" in Antwerpen, al zag ze wel dat sp.a in een aantal coalities standhoudt.

Voorzitter Crombez had enkele maanden geleden al aangekondigd dat hij zijn conclusies zou trekken bij een slecht resultaat. "Ik weet niet of dat een goed idee is", reageert Bonte. Anciaux wijst die piste van de hand. "De partij moet grondig vernieuwen en die vernieuwing moet zichtbaar zijn. Dat moet samen met John gebeuren".

Voor Bonte moet de partij nu grondig analyseren wat er gebeurd is. Anciaux benadrukte dat "nieuwe mensen en nieuwe gezichten die staan voor het socialisme van de 21ste eeuw, en niet dat van de 19de eeuw, succes kunnen hebben". Hij verwees daarbij naar Mohamed Ridouani in Leuven en Jinnih Beels in Antwerpen, "die de zaak nog heeft opgekrikt".

Voor Anciaux moet de partij nadenken over een "grotere samenwerking met Groen en onafhankelijken". Waar de partij in samenwerking met Groen stand heeft gehouden, is dat dankzij de groenen, luidde het.

bron: Belga