Nominaties Boekenleeuw en Boekenpauw bekend

door
Belga
Leestijd 2 min.

Boek.be heeft de nominaties bekendgemaakt voor de Boekenleeuw en de Boekenpauw, de prijzen voor de beste en mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboeken van Vlaanderen en Nederland. De winnaars worden op 29 oktober tijdens een feestelijke ceremonie op de Boekenbeurs onthuld. De winnaars krijgen elk 2.500 euro en een trofee. Voor de Boekenleeuw zijn geselecteerd: de Fries Pim Lammers ('Het lammetje dat een varken is'), Bette Westera ('Was de aarde vroeger plat? ') en de Vlaamse Marita de Sterck ('Wreed Schoon'). Voor de Boekenpauw wordt de laureaat gezocht onder de in Brussel geboren Kitty Crowther ('Kleine nachtverhalen'), de Gentse Gerda Dendooven ('Wintervuur' geschreven door Carl Norac) en de Nederlanders Marit Törnqvist ('Het gelukkige eiland') en Ludwig Volbeda ('Fabeldieren', geschreven door Floortje Zwigtman).

Boek.be organiseert de prijzen met steun van GAU (Groep Algemene Uitgevers) en van de Belgische auteursvereniging Sabam for Culture. Nederlandstalige kinder- en jeugdboeken die gepubliceerd zijn in Vlaanderen of Nederland, van 1 januari 2017 tot en met 30 juni 2018, komen in aanmerking.

Kitty Crowther publiceert voornamelijk in het Frans en heeft al meer dan 50 boeken op haar naam staan. In Nederland won ze een Zilveren Penseel voor de prentenboeken 'Kleine dood en het meisje' en 'En? '. Voor 'Kleine Man en God' ontving ze het Gulden Palet. In 2010 kreeg ze de prestigieuze, Zweedse Astrid Lindgren Memorial Award voor haar werk. In 2016 werd ze in Vlaanderen bekroond met de Boekenpauw voor 'Mama Medusa'.

Gerda Dendooven is illustratrice en docent aan Sint Lucas in Gent. Ze kan in binnen- en buitenland op veel lof rekenen en won al verschillende prijzen, waaronder driemaal een Boekenpauw, de Gouden Uil en de Woutertje Pieterse Prijs.

Marita de Sterck Marita de Sterck (1955) studeerde Germaanse filologie, pers- en communicatiewetenschappen en sociale en culturele antropologie. Op basis van haar antropologisch werk stelde ze diverse bundels met volksverhalen samen. Ook in haar historische jeugdromans als 'De hondeneters' en 'Valavond' vind je sporen van de groeirituelen en de inwijdingsverhalen die ze als antropoloog bestudeert en speelt de orale vertelcultuur een grote rol.

bron: Belga