Elio Di Rupo ziet PS als grootste partij in Wallonië en Brussel

door
Belga
Leestijd 2 min.

De PS is de grootste partij in Wallonië en in Brussel. Tot dat besluit komt voorzitter Elio Di Rupo na de analyse van de resultaten van de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. De PS loopt daags na de verkiezingen niet te pochen met de uitslag, maar bij de Franstalige socialisten is wel te horen dat die uitslag beter is dan wat de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft in Brussel extra burgemeestersjerpen veroverd en doet er ook haar intrede in verschillende gemeenteraden. En ook al zijn in verschillende steden en gemeenten de coalitiegesprekken nog lopende, kan in Wallonië dezelfde tendens vastgesteld worden.

Aan de Keizerslaan wordt opgemerkt dat in de gemeenten waar de PS gehoor heeft gegeven aan de oproep tot vernieuwing, de kiezer de partij het vertrouwen heeft gegeven. Ook gewoon goed bestuur heeft zijn vruchten afgeworpen, luidt het. Maar de PS wil ook niet doof blijven voor de roep tot verandering die blijkt uit de goede score voor Ecolo en PTB (PVDA). "Daar waar het mogelijk is", worden de lokale PS-afdelingen aangemoedigd om progressieve meerderheden in de steigers te zetten - zonder dat het nationaal bestuur van de PS zijn afdelingen echte consignes geeft.

In Brussel heeft PS-burgemeester Philippe Close een meerderheidsakkoord op zak met Ecolo en Groen. Zowel in Charleroi als in Molenbeek en Herstal worden gesprekken aangeknoopt met de PTB. In Luik start burgemeester Willy Demeyer bilaterale gesprekken met alle partijen waarmee de PS een meerderheid kan vormen: PTB, MR en Vert Ardent.

Rudi Vervoort en Rudy Demotte, die minister-president zijn van respectievelijk het Brussels gewest en de Franse gemeenschap, wijzen er dan weer op dat de PS tegemoet komt aan de verzuchtingen van de kiezers door aandacht te besteden aan bijvoorbeeld luchtkwaliteit en leefmilieu. De PS maakt graag het verschil met de andere partijen, maar zeker met Ecolo "is er ruimte voor dialoog", zegt Demotte.

Een dag na de verkiezingen maakt de PS zich al op voor de campagne in de aanloop naar mei 2019. Verschillende PS'ers, zoals Kamerlid en Brussels schepen Karine Lalieux, zullen wegens de interne decumulregels moeten kiezen welk mandaat ze opnemen. Partijvoorzitter Elio Di Rupo staat alvast klaar om zijn troepen aan te vuren. Op het partijbureau vroeg hij voor zijn opvolger als burgemeester van Bergen, Nicolas Martin, een stevig applaus.

bron: Belga