CD&V rondt kaap van 100 burgemeesters

CD&V rondt kaap van 100 burgemeesters

Op het CD&V-partijbestuur overheerst een gevoel van tevredenheid en opluchting dat de christendemocraten lokaal de grootste partij blijven van Vlaanderen. De door CD&V gevreesde ‘gele golf’ van N-VA is uitgebleven. “We zitten net aan 100 burgemeesters en er moeten op tientallen plaatsen nog meerderheden gevormd worden”, klinkt het. Dat N-VA er niet in geslaagd is het lokale marktleiderschap van CD&V over te nemen, zorgt toch voor een gevoel van opluchting op de Wetstraat 89, het hoofdkwartier van de christendemocraten in Brussel. Buiten de provincie Antwerpen kleurt de kaart van Vlaanderen op veel plaatsen nog oranje.

CD&V was in 2012 op 139 plaatsen de grootste partij en leverde 137 burgemeesters. “Nu zijn we op 120 plaatsen de grootste, waarbij je natuurlijk rekening moet houden met de gemeentefusies en leveren we al op 100 plaatsen de burgemeester”, zegt woordvoerder Steffen Van Roosbroeck. “We hadden in 50 steden en gemeenten een absolute meerderheid. Nu zijn er dat nog 47. Dat is een mooie status quo”, klinkt het nog.

Dat de partij in Antwerpen met lijsttrekker Kris Peeters onder de verwachtingen is gebleven, fors achteruit boert in Kortrijk en ook steden als Ieper en Hasselt verliest, wordt volgens de partijtop gecompenseerd door winst in andere steden. Zo wordt CD&V bijvoorbeeld de grootste in Brugge en zijn de christendemocraten ook de grootste in een aantal Limburgse steden zoals Genk, Beringen en Lommel.

bron: Belga