Aalst: N-VA blijft de grootste, Vlaams Belang wordt tweede partij

Aalst: N-VA blijft de grootste

De N-VA van burgemeester Christoph D’Haese blijft de grootste in Aalst. De Vlaams-nationalisten doen er nog een zetel bij en landen op 16 van de 43 zitjes. Vlaams Belang is de grote winnaar en wordt de tweede partij. Met alle stembureaus geteld haalt N-VA 33,2 procent van de stemmen, waarmee ze het beter doen dan de 31,1 procent uit 2012.

De Vlaams-nationalisten mogen 16 gemeenteraadsleden leveren, het Vlaams Belang kan beslag leggen op 8 zetels. De extreemrechtse partij is de grote winnaar in Aalst, met een stijging van bijna 7 procentpunt en een verdubbeling van het aantal zetels.

De twee huidige coalitiepartners van N-VA moeten allebei inleveren. CD&V zakt van 17,3 naar 13,4 procent, en moet twee zetels prijsgeven. Sp.a haalt 7,6 procent van de stemmen, bijna 9 procentpunt minder dan in 2012. De socialisten halen 3 zetels, meer dan een halvering ten opzichte van 2012.

Groen haalt bijna 10 procent van de stemmen in spring van 2 naar 4 zetels. PVDA komt met 1,8 procent niet in de gemeenteraad.

bron: Belga