VIDEO. Vincent Kompany feliciteert vader met burgemeesterschap

Belga / D. Waem

Niet alleen in het voetbal scheren de Kompany’s tegenwoordig hoge toppen. De beminnelijke Pierre Kompany, vader van Vincent, won in de Brusselse gemeente Ganshoren de verkiezing en wordt er de nieuwe burgemeester.

In een filmpje op Instagram drukken Vincent Kompany en zijn broer François – voetballer bij tweedeklasser Roeselare – hun trots uit. In het Frans, Nederlands en Engels meldt de centrale verdediger van de Rode Duivels en Manchester City dat zijn vader de eerste zwarte burgemeester van België wordt.

Politiek vluchteling

Pierre Kompany groeide op in Congo. In 1969 moest hij in Kinshasa z’n studies stopzetten nadat hij solidariteit betuigde aan studenten die omkwamen bij bloedige incidenten. Hiervoor zat hij bovendien één jaar in de gevangenis.

In 1975 kwam hij als politiek vluchteling naar België en vestigde hij zich in Brussel, waar hij zijn studies voor ingenieur verderzette en z’n diploma uiteindelijk wist te behalen. In ons tochtgat aan de Noordzee vond hij de liefde en kreeg hij drie kinderen, waaronder de profvoetballers François en Vincent Kompany.

ProGanshoren

In 2006 werd Kompany senior politiek actief voor de PS en was hij voor deze partij zes jaar lang schepen. In 2012 stapte Kompany uit de socialische partij en richtte hij de scheurlijst ProGanshoren op, gesteund door de partijen cdH en CD&V. Met deze lijst belandde hij in 2012 in de oppositie.

Bij de verkiezingen van het voorbije weekend was z’n ProGanshoren echter de grote winnaar, en met 1.327 voorkeursstemmen wordt Kompany de eerste zwarte burgemeester van ons land, toch een zeer knappe prestatie.