Nog drie incidenten in Vlaamse stembureaus

Nog drie incidenten in Vlaamse stembureaus

De problemen in de Vlaamse stembureaus zijn bijna allemaal van de baan. Momenteel is in drie stembureaus in Vlaanderen de stemming onderbroken door problemen met chipkaartlezers. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) blikt tevreden terug op de weinige problemen die in Vlaanderen plaatsvonden. Omstreeks 12.30 uur zijn er in drie digitale bureaus in Lommel, Dendermonde en Tervuren problemen opgedoken. De chipkaartlezer die de stemkaart moet activeren hapert en dus is het stemmen momenteel onderbroken. De mensen blijven best wachten in de rij tot het probleem is aangepakt. Indien een probleem wordt gemeld zou er binnen het half uur een interventieteam ter plekke moeten zijn.

“Er zijn hier en daar nog een aantal kleine incidenten, maar die zijn er altijd. We hebben 350 mensen over heel Vlaanderen die meteen kunnen inspringen om problemen aan te pakken, dat is een zeer goede zaak”, zegt minister Homans.

“Voor de mensen die even moeten wachten is dat natuurlijk niet fijn. Er zijn ook kleinere incidenten zoals bijvoorbeeld het printpapier dat op is, maar dat zijn kleine zaken die onmiddellijk kunnen worden opgelost.”

Op een totaal van 6.093 stembureaus zijn er 3.358 digitale stembureaus. De diensten van het Agentschap Binnenlands Bestuur hebben twee jaar lang de stembusgang voorbereid om zoveel mogelijk problemen te voorkomen.

De digitale stembureaus sluiten om 15 uur en die met potlood en papier sluiten om 13 uur. De eerste resultaten worden verwacht rond 16 à 16.30 uur.

bron: Belga