Molenbeek: Moureaux haalt het van Schepmans

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Sint-Jans-Molenbeek is de PS-sp.a van Catherine Moureaux in de gemeenteraad vier zetels groter dan de lijst van burgemeester Françoise Schepmans (MR). De grote winnaar is echter PTB*PVDA dat van één zetel naar 7 groeit en in één klap de derde partij van de gemeente wordt. cdH-CD&V halveert tot drie zetels. Dat zijn er evenveel als Ecolo Samen, dat één zetel inlevert. Laurent Mutambayi, adviseur van staatssecretaris Theo Francken, komt voor N-VA in de gemeenteraad van Molenbeek. Ook DéFI haalt een zetel. De PS-sp.a is goed voor 31,3 procent van de stemmen (+2,2 procentpunt) terwijl de lijst van de burgemeester strandt op 24 procent (-3,4 procentpunt). Spectaculair is de stijging met 9,1 procentpunt van PTB*PVDA tot 13,6 procent. CdH-CD&V+ (8,4 procent, -3,2) en Ecolo Samen (8,2 procent, -0,9) houden elkaar in evenwicht. Ten slotte raken ook DéFI (4,8 procent) en N-VA (3,4 procent) in de gemeenteraad.

OUDERGEM

In Oudergem behoudt de lijst van DéFI-minister Didier Gosuin met 19 zetels een comfortabele absolute meerderheid, ondanks het verlies van vier zetels. Dat is ook de winst van Ecolo-Groen, dat haar zetelaantal verdubbelt naar acht. MR-OpenVLD is goed voor twee zetels, PS en LC1160 voor één zetel.

De lijst van de burgemeester krijgt een serieuze knauw van 64,1 naar 47,6%. Ecolo-Groen stijgt met 8,6% naar 22,7%, MR-openVLD is goed voor 9,5%, terwijl ook PS (6,8%) en LC1160 (5,3%) een zitje in de gemeenteraad wisten te halen. Daar slaagde Brussels parlementslid Liesbet Dhaenen van N-VA niet in met 2,3%.

bron: Belga