Genk: Wim Dries behoudt koppositie

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Genk blijft CD&V met Wim Dries afgetekend de grootste partij, terwijl Zuhal Demir (N-VA) op afstand op de tweede plaats strandt. De huidige burgemeester Wim Dries kan voor een coalitie kiezen tussen N-VA en Pro Genk. "We hadden wel verwacht dat we de grootste partij zouden blijven. We verliezen lichtjes, maar in zetelverdeling staan we nog altijd sterk", zegt hij. CD&V blijft ruim de grootste partij in Genk, waardoor de huidige burgemeester Wim Dries (CD&V) zijn bevoorrechte partner kan uitkiezen. "Met de huidige zetelverdeling is CD&V incontournable, tenminste als niemand met het Vlaams Belang samenwerkt, en zullen wij ook het initiatief nemen om met twee partijen te gaan praten: Pro Genk en N-VA", aldus Dries.

Hij kan zowel zijn huidige meerderheid verderzetten of een grote coalitie met N-VA aangaan. N-VA stijgt opnieuw zo'n tien procent, maar moet het duidelijk afleggen tegen CD&V. "Je ziet toch dat zij wel degelijk in de lift zitten in Genk. Mevrouw Demir is ook in Genk komen wonen en heeft zich de laatste twee jaar gemanifesteerd - ook in de media - dat ze kandidaat-burgemeester was", zegt Dries.

De strijd tussen CD&V en N-VA is echter zeer hard verlopen. "Mevrouw Demir heeft in een aantal debatten gezegd dat ze wil dat ik haar volledig programma uitvoer. Er zijn nogal wat verschillen op de wijze waarop we onze samenleving willen organiseren en daar zal dan toch over gesproken moeten worden", stelt Dries. "Als we samenwerken, moet er altijd een gezamenlijk programma komen en dan zal iedereen toch water bij de wijn moeten doen. Op die manier zullen we de gesprekken aangaan met beide partijen en hopen we snel duidelijkheid te hebben over wie Genk zal besturen de komende zes jaar."

bron: Belga