Coalitieakkoorden in Oud-Heverlee, Bierbeek en Holsbeek

Coalitieakkoorden in Oud-Heverlee
Coalitieakkoorden in Oud-Heverlee

In de Leuvense grensgemeenten Oud-Heverlee, Bierbeek en Holsbeek zijn vandaag in de vooravond coalitieakkoorden gesloten. Oud-Heverlee wordt de komende legislatuur bestuurd door een coalitie van CD&V, sp.a plus en Groen. In Bierbeek blijven CD&V en sp.a-Groen aan het roer. Holsbeek wordt verder bestuurd door CD&V en Groen. De sp.a, die geen zetels meer haalde, valt uit de boot. De coalitie wordt er mogelijk nog aangevuld door Open Vld. In Oud-Heverlee is Groen de grote winnaar van de verkiezingen met een stemmenwinst van 16,5 tot 23,5 procent. Van de drie coalitiepartijen blijft CD&V met 24,6 procent (+1,9 procent) echter de grootste partij. De CD&V-ers Adri Daniëls (de eerste twee jaar) en Bart Clerckx (de resterende vier jaar) worden burgemeester. N-VA die met 28,4 procent de grootste partij (+3,8 procent) blijft, valt uit de boot.

In Bierbeek hebben de coalitiepartners CD&V en sp.a-Groen besloten om de coalitie verder te zetten. In een mededeling wijzen beide partijen op het feit dat ze samen 1 zetel meer haalden dan in 2012, hetgeen bestempeld wordt als een duidelijk signaal van de kiezer. Uittredend burgemeester Johan vanhulst (CD&V) blijft ook de komende zes jaar aan het bewind.

In Holsbeek zetten CD&V en Groen de samenwerking in het schepencollege verder. De sp.a, die haar beide zetels verloor, valt hier uit de boot. Omdat CD&V (9 zetels) en Groen (3 zetels) slechts beschikken over een nipte meerderheid van 12 op 21 zetels, wordt binnenkort gepraat met Open Vld (2 zetels) om toe te treden tot het beleid. Hans Eyssen (CD&V) blijft burgemeester.

Bron: Belga