Jambon en De Crem blijven burgemeester

Pieter De Crem (links) en Jan Jambon (rechts) behouden hun sjerp. - Belga / N. Maeterlinck

De federale zwaargewichten Jan Jambon en Pieter De Crem blijven aan de macht als burgemeester. Beiden behouden ze hun absolute meerderheid in Brasschaat en Aalter, hun respectievelieke thuisbasissen.

In Brasschaat behaalde de N-VA van Jambon met haast alle stembureaus geteld 44,2%, goed voor een absolute meerderheid van 17 zetels op 33. De grote verliezer is er CD&V die van negen naar zes zetels terugvalt.

Jambon reageerde al gelukkig. “Ik had vooraf gezegd te kunnen leven met een bevestiging, maar nu we er nog op vooruit zijn gegaan, ben ik echt wel zeer blij. We scoren nog 5% meer dan in 2012 en op een groot aantal stemmen is dat een groot verschil. We moeten nog wel de resultaten van vier stembureaus afwachten”, aldus nog Jambon.

Het ‘Cremlin’ blijft bestaan

In Aalter mag het stadhuis nog zeker zes jaar langer het ‘Cremlin’ genoemd worden. Hoewel de Oost-Vlaamse gemeente onlangs fusioneerde met Knesselare, behoudt het kartel CD&V/N-VA makkelijk z’n absolute meerderheid.

De Crem had de Knesselaren al gepaaid met een belastingverlaging en een gratis containerpark, en dat lijkt nu z’n vruchten af te werpen. Met nog 2 stembureaus te tellen, behaalt de partij van De Crem maar liefst 56,8% van de stemmen. De staatssecretaris voor Buitenlandse Handel kondigde eerder al aan dat hij bij een verkiezingsoverwinning z’n ontslag zou nemen uit de federale regering.