Vermiste Saoedische journalist – Saoedi-Arabië werkt nog niet mee aan onderzoek

Saoedi-Arabië werkt nog niet mee aan het onderzoek naar de verdwijning van Saoedische journalist Jamal Khashoggi op het consulaat in Istanbul en moet Turkse onderzoekers toegang tot het gebouw geven. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken zaterdag gezegd. “Er is nog geen samenwerking opdat het onderzoek soepel kan verlopen”, vertelde Mevlüt Cavusoglu aan het Turkse persagentschap Anadolu.
Ankara bevestigt dat Riyad in principe heeft geaccepteerd dat het consulaat doorzocht mag worden, maar dat zulks nog niet mogelijk is omdat beide partijen het oneens zijn over de modaliteiten van toegang tot een door Saoedi-Arabië bestuurd gebied.
Tijdens een officieel bezoek aan Londen drong de minister er bij Saoedi-Arabië op aan “procureurs en deskundigen toe te staan het consulaat te betreden” om er onderzoek uit te voeren.
“Waar is hij verdwenen? Bij het consulaat”, zei hij, er aan toevoegend dat “de besprekingen voortgaan” met de Saoedische autoriteiten om te proberen een akkoord te bereiken.
Khashoggi verdween op 2 oktober, nadat hij een bezoek bracht aan het Saoedische consulaat in Istanbul, om er documenten voor zijn huwelijk op te halen. Het zou gaan om een mislukte ontvoering door een speciaal vanuit Saoedi-Arabië afgezakt team. Volgens de Washington Post bezitten de Turkse autoriteiten audio- en videobeelden die de moord bewijzen.

Bron: Belga