Richard Branson schort relaties met Saoedi's op

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Britse miljardair en Virgin-baas Richard Branson bevriest verscheidene zakendeals met Saoedi-Arabië na de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Het gaat om de samenwerking van Branson in twee toeristische projecten en een mogelijke Saoedische investering in twee ruimtevaartbedrijven van Virgin. De opschorting komt er in afwachting van meer duidelijkheid over het lot van Jamal Khashoggi. Die verdween na het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanboel te zijn binnengegaan. Volgens de Turkse autoriteiten zou hij zijn omgebracht in het consulaat. De Saoedi's ontkennen.

Indien wat is gebeurd met de journalist klopt, aldus Branson in een mededeling, zou dat de mogelijkheid van het westen om zaken te doen met de Saoedische overheid drastisch wijzigen. De miljardair eist opheldering.

Khashoggi werd op 2 oktober voor het laatst gezien toen hij het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanboel binnenging. Volgens de Saoedi-Arabische regering verliet de journalist het consulaat weer en raakte hij daarna vermist. De Turkse autoriteiten zeggen echter dat Khashoggi in het consulaat zelf werd omgebracht en stellen daar ook bewijzen voor te hebben.

De 59-jarige Khashoggi staat erom bekend een criticus te zijn van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Vorig jaar vluchtte hij naar de Verenigde Staten, waar hij voor The Washington Post is beginnen te werken.

bron: Belga