Brusselse scholen vormen mensenketting voor schonere lucht

door
Belga
Leestijd 2 min.

Verschillende Brusselse scholen hebben vanochtend in de Dansaertstraat een menselijke ketting gevormd voor schonere lucht. Het actiemoment was het laatste van de wekelijke acties op vrijdag voor gezonde lucht aan de schoolpoort. Verschillende Brusselse scholen namen vandaag deel: groot MABO, atheneum Brussel, Kleurdoos Vaartstraat, Kleurdoos Moutstraat, klein MABO, De Markten en de brede schoolwerking. Samen vormden ze een menselijke ketting van aan de Vlaamse Poort tot aan de Beurs. De leerlingen droegen spandoeken waarin ze meer aandacht vroegen voor schone lucht rond de schoolpoort. Fietsen die passeerden, kregen een applausje.

De mensenketting was de laatste van de wekelijkse actiemomenten op vrijdagochtend om aandacht te vragen voor de problematiek. De actie startte op 16 maart nadat een rapport van Greenpeace en de Pano-reportage van de VRT rond luchtvervuiling aan de schoolpoort heel wat losmaakten bij de ouders. "We gaan door tot aan de verkiezingen!", luidde het toen. En daar zijn de Brusselse ouders van "Filter Café Filtré" met deze actie dus in geslaagd.

Het aantal scholen dat deelnam, breidde gestaag uit. Waar aanvankelijk enkel de basisschool van Maria Boodschap actievoerde, werden dat uiteindelijk 129 scholen in verschillende steden en gemeenten, en ook het Kaaitheater en gemeenschapscentrum De Markten sloten aan in het rijtje.

Ook vandaag nam nog een 75-tal scholen deel en in verschillende daarvan werd een actiemoment georganiseerd. Zo organiseerde het GO atheneum Etterbeek een fietsparade rond de school en gaf het Sint-Pieterscollege Leopold een 10 minuten durende fuif. In Antwerpen bezet De Vlinderboom het kruispunt aan de A. Matthyslaan en in Ganshoren openden de ouders van Filter Café Filtre-ouders in de Sint-Lutgardisschool een pop-up-schoolstraat.

bron: Belga