Vijf signalen die aantonen dat je ongezond bezig bent met sociale media

Vijf signalen die wijzen op ongezond Instagramgebruik
Foto Unsplash

Hoe ziet jouw gemiddelde avond eruit? Netflix en door je Facebook en Instagram scrollen? Niet alleen een weinig nuttige bezigheid, maar vooral ongezond. Soms kan je leven online de bovenhand nemen en in een verslaving veranderen. Vijf signalen die wijzen op een overmatig gebruik van sociale media. 

Als je voortdurend foto’s bekijkt

Is foto’s checken, ‘ s ochtends en ‘ s avonds, een routine geworden zoals tanden poetsen en sokken aantrekken? Dan moet je misschien eens nadenken over hoe je sociale media-bezigheden je dagelijkse leven verstoren.

Als je er slaap door verliest

Wanneer je slaap moet inboeten omdat jij in het midden van de nacht nog ligt te chatten op Facebook, is het hoog tijd om je sociale media-apps van je gsm te gooien.

Als je geen aandacht meer hebt voor je partner

Op reis gaan, een etentje of een uitstapje naar de film. Elke activiteit wordt gedeeld online en je bent dan ook druk bezig met het maken van de perfecte foto. Nadien wil je ook zoveel mogelijk likes scoren. Maar hierdoor vergeet je misschien je partner uit het oog. Soms draait een uitstapje niet om wat anderen ervan vinden, maar wel om hoeveel plezier je beleeft.

Als je er onzeker van wordt

Vergelijk je jezelf constant met modellen en influencers die op Instagram de revue passeren? Het werkt niet alleen jaloezie in de hand, maar ook onzekerheid. Iedere man of vrouw gaat er plots stukken beter uitzien als jij, waardoor je je gefrustreerd en onaantrekkelijk gaat vinden.

Als je geobsedeerd bent door likes

Instagram draait voornamelijk om bevestiging. Bevestiging over hoe goed je het doet in het leven, dat je knap bent en dat je waanzinnig mooie reizen kan maken. De likes zijn hierin de graadmeter. Maar het is geen weerspiegeling van de realiteit en vooral vermoeiend om voortdurend te denken aan likes.