"Topscheidsrechter lieten zich inpakken door makelaar"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische topscheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten onderhielden erg nauwe banden met de Servische makelaar Dejan Veljkovic. De kranten van Mediahuis berichten, in het kader van het gerechtelijk onderzoek dat de Belgische voetbalwereld op zijn kop zette, over de innige vriendschap en daaruit voortvloeiende cadeaus. Of er echt sprake is van corruptie, zal nog moeten blijken uit het onderzoek. Maar volgens de kranten wekken afgeluisterde telefoongesprekken van Veljkovic alvast de schijn dat de makelaar wedstrijden probeerde te regelen voor KV Mechelen. De speurders zouden volgens De Standaard en Het Nieuwsblad maandenlang de telefoons van Mogi Bayat en Dejan Veljkovic hebben afgeluisterd. Ze merkten daarbij hoe die laatste heel vaak belde met beide topscheidsrechters. Zowel aan Delferière als aan Vertenten liet de Servische makelaar uitschijnen dat hij hen met voorsprong de beste arbiter van België vond.

Delferière zou volgens de krant, door bemiddeling van Veljkovic, met een zeer fikse korting een nieuwe auto hebben kunnen kopen bij een garage in Aalst. Veljkovic regelde voor zijn vriend ook een uitnodiging voor het Gala van de Gouden Schoen bij de organiserende krant Het Laatste Nieuws. De makelaar zou ook geld hebben geïnvesteerd in de voetbalschool van Delferière. Met Bart Vertenten, die Veljkovic consequent 'zijn vriend' noemt, gaat hij geregeld iets drinken en eten na de wedstrijden.

De makelaar belde ook consequent naar de sportredacties van Het Laatste Nieuws en van Het Nieuwsblad, waarbij hij aandrong om zijn poulains Vertenten en Delferière goede punten te geven bij de wekelijkse quotering van de refs. In dat verband zouden tijdens de politieactie van woensdag ook twee journalisten zijn verhoord.

Veljkovic zou zijn goede contacten met beide scheidsrechters hebben gebruikt om te proberen KV Mechelen in eerste klasse te houden. Omdat dat dreigde te mislukken, werden ook spelers en bestuurders van Waasland-Beveren en Eupen benaderd door de makelaar, schrijven de kranten van Mediahuis. Uiteindelijk degradeerde Mechelen na een opmerkelijke 4-0 zege van Eupen tegen Moeskroen.

bron: Belga