MIVB en Plan International bestrijden samen seksuele intimidatie op openbaar vervoer

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB en de ngo Plan International hebben donderdag, op de Internationale Dag van het Meisje, de krachten gebundeld om seksuele intimidatie op het openbaar vervoer in de hoofdstad te bestrijden. De samenwerking gaat symbolisch van start met een overname van de macht van de MIVB door Romane, een 15-jarige Brusselse jongerenactiviste. Nog tot mei 2019 gaan meisjes en jongens tussen 15 en 20 jaar verschillende verantwoordelijken en medewerkers van de MIVB ontmoeten en input geven. Samen willen ze tot nieuwe maatregelen en campagnes komen in de strijd tegen seksuele intimidatie op en rond de Brusselse metro’s, trams en bussen. De concrete uitwerking volgt tegen de zomer van 2019.
“Als openbaarvervoersmaatschappij worden we geconfronteerd met dit fenomeen, dat onze bevoegdheid en de grenzen van ons net overschrijdt. Wij doen vanzelfsprekend een beroep op de ordediensten, maar we hebben er alles bij te winnen om ons ook te verrijken met de expertise van de verenigingssector”, zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.
Hoewel de ngo Plan International vooral gekend is voor haar werk in kwetsbare regio’s wereldwijd, is ze ook erg actief in Brussel. Sinds begin dit jaar werken veertien Brusselse jongerenactivisten samen rond gendergelijkheid en seksuele intimidatie in hun stad via het project ‘BruxELLES’.
“Vooral meisjes worden geconfronteerd met seksuele intimidatie en geweld op het openbaar vervoer. Hun mening is dus cruciaal om het fenomeen aan te pakken”, stelt Régine Debrabandere, directeur Plan International.

bron: Belga