Ierse unionisten dreigen met "parlementaire nederlaag" voor May

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ultraconservatieve Noord-Ierse partij DUP dreigt ermee de steun voor de Britse premier Theresa May in het parlement op te zeggen, als ze toelaat dat er administratieve controles komen tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië. Als de unionisten de begroting afkeuren, en May een daarop volgende vertrouwensstemming verliest, dreigen vervroegde verkiezingen. De Europese brexit-onderhandelaar Michel Barnier herhaalde het gisteren nog eens: de brexit zal administratieve controles tussen Noord-Ierland en de rest van Groot-Brittannië met zich meebrengen, want de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk sluiten allebei een fysieke grens op het Ierse eiland uit. "Wat arriveert in Noord-Ierland, arriveert ook in de Europese interne markt. Er zullen dus administratieve procedures komen, die vandaag nog niet bestaan", klonk het op een bijeenkomst met bedrijfsleiders.

De Britse premier May heeft dat compromisvoorstel altijd verworpen, maar de Noord-Ierse ultraconservatieve unionisten van DUP vrezen dat ze toch overstag zal gaan. De partij wil niet dat Noord-Ierland anders wordt behandeld dan de rest van het land, en dreigt er nu mee de steun aan premier Theresa May op te zegen als zij zo'n regeling zou aanvaarden.

"Als Theresa May de draconische eisen van de EU aanvaardt, stelt ze zichzelf bloot aan een parlementaire nederlaag", waarschuwt woordvoerder Sammy Wilson in de Britse krant The Telegraph.

De tien DUP-parlementsleden helpen de regering van May aan een meerderheid in het Britse parlement, en zouden er later deze maand voor kunnen zorgen dat de begroting wordt afgekeurd. Dat zou wel eens de doodsteek voor de regering-May kunnen betekenen, als ze een daarop volgende vertrouwensstemming verliest. De Ierse unionisten onthielden zich woensdagavond al in een stemming over een amendement van oppositiepartij Labour, een eerste waarschuwing richting Conservatives.

May zelf blijft erbij dat ze geen brexit-akkoord zal ondertekenen dat een harde grens betekent tussen Ierland en Noord-Ierland. Donderdag vergadert ze met haar topministers over de onderhandelingen in Brussel, volgende week staat een cruciale Europese top op het programma.

Bron: Belga