Amerika houdt F35's aan de grond na eerste crash

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Pentagon houdt de F-35-gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse producent Lockheed Martin aan de grond voor een nazicht, nadat twee weken geleden voor het eerst een toestel van dit type crashte. "Amerikaanse troepen en hun internationale partners hebben de F-35-vluchtoperaties tijdelijk opgeschort", zei Joe DellaVedova, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De bedoeling is om de brandstofbuizen van de toestellen te controleren. Volgens DellaVedova zullen de inspecties tussen 24 en 48 uur duren, en komen ze er na de eerste resultaten van het onderzoek naar de eerste crash van dit ultramoderne toestel.

Het toestel wordt momenteel onder meer gebruikt door het Israëlische, Britse en Amerikaanse leger. De Britse minister van Defensie zei op Twitter dat niet alle vluchten van hun F35's werden geschrapt. "Veiligheid is onze eerste bekommernis en het Verenigd Koninkrijk heeft besloten om sommige vluchten uit voorzorg op te schorten terwijl we de bevindingen van een lopend onderzoek bestuderen", zei een woordvoerder van het ministerie. Maar "de F-35 testvluchten van het vliegdekschip HMS Queen Elizabeth gaan door", voegde hij eraan toe.

Ook Nederland hield zijn twee F-35's voor controle aan de grond, die op Edwards Air Force Base in Californië staan. Maandag gaan ze weer vliegen. De Amerikaanse mariniers hebben een ander type F-35 dan de Nederlandse luchtmacht. Nederland krijgt in totaal 37 F-35's. Vanaf volgend jaar gaan ze de F-16's vervangen.

Het ongeval dateert van 28 september. Een F-35-gevechtsvliegtuig van de Amerikaanse producent Lockheed Martin stortte toen neer tijdens een oefening in de Amerikaanse staat South Caroline. De piloot kon zich met een schietstoel in veiligheid brengen, maar het toestel raakte volledig beschadigd.

Het incident gebeurde de dag na de eerste gevechtsoperatie van de F-35B in Afghanistan.

Bron: Belga