Verijdelde aanslag Frankrijk - Iran roept Duitse ambassadeur op het matje

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Iraanse autoriteiten hebben woensdag de Duitse ambassadeur in Teheran op het matje geroepen. Dat gebeurde uit protest tegen de overlevering door Duitsland van een Iraans diplomaat aan ons land. De diplomaat is woensdag in België aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een verijdelde aanslag op een bijeenkomst van de Iraanse oppositiepartij MEK in Frankrijk. Volgens Teheran is de man (Assadollah Assadi, red.) het slachtoffer van een complot "door de vijanden van Iran". De Iraanse autoriteiten vragen dat de diplomaat onmiddellijk zou worden vrijgelaten.

Assadi betrok een diplomatieke post in Oostenrijk. Hij is een van de vier verdachten die eind juni en begin juli bij politieacties in Duitsland, Frankrijk en België werd opgepakt. Alle vier bevinden ze zich nu in voorlopige hechtenis, op verdenking van poging tot terroristische moord en voorbereiding van een terroristisch misdrijf.

De vier zouden eind juni een aanslag hebben beraamd tegen een bijeenkomst van oppositiepartij MEK in Villepinte, in de buurt van Parijs. Op 30 juni, de dag van de conferentie, was een Belgisch stel van Iraanse afkomst opgepakt in het Brusselse. In hun auto werd ongeveer 500 gram van de springstof TATP aangetroffen.

Assadollah Assadi zou deel uitmaken van het Iraanse ministerie voor Inlichtingen en Veiligheid en zou als taak gehad hebben de oppositiegroepen in het buitenland in het oog te houden en te bestrijden.

In hetzelfde onderzoek werd eerder al Merhad A., een 54-jarige man van Iraanse afkomst, door Frankrijk overgedragen aan het Belgische gerecht.

bron: Belga