Tien Belgische studenten vertegenwoordigen ons land in Europese cybersecurity-wedstrijd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het team van tien Belgische ICT-studenten dat van 14 tot 18 oktober ons land zal vertegenwoordigen tijdens de Europese Cyber Security Challenge (ECSC2018) in Londen is voorgesteld. Met de wedstrijd hopen de studenten niet alleen de hoofdprijs in de wacht te slepen, maar ook een interessante stage of job. Het team won in maart de Belgische Cyber Security Challenge (CSCBE) en werd aangevuld met de top vijf van deelnemende studenten jonger dan 21 jaar. Enkel laatstejaarsstudent in ICT van de Belgische hogescholen en universiteiten konden deelnemen.

In Londen zullen de Belgen het opnemen tegen de beste teams uit zeventien andere landen. Niet alleen technische vaardigheden zullen nodig zijn om de wedstrijd te winnen, maar ook soft skills, een vlotte samenwerking en goede verbale kwaliteiten.

Volgens deelnemer Jim Bauwens maakt het team zeker kans om de wedstrijd te winnen, al zijn de tegenstanders niet min. "Vooral Spanje en Oostenrijk zijn geduchte tegenstanders", aldus Bauwens. "De sterkte van ons team is dat we zeer complementair zijn."

Opvallend is dat het team bestaat uit negen Nederlandstaligen en slechts een Franstalige. "Dat komt omdat er vooral Nederlandstalig teams deelnemen aan de CSCBE", verklaart persverantwoordelijke Giovanni Salvo. Zo'n 55 procent van de deelnemers aan de kwalificatieronde kwam uit Vlaanderen, 20 procent kwam uit Brussel en 25 procent uit Wallonië. Daarnaast zijn er volgens Salvo meer cybersecurity-opleidingen in Vlaanderen.

De studenten hopen niet alleen een podiumplaats te behalen, maar met deze challenge ook een interessante job of stageplaats in de wacht te slepen. Ze hebben alvast heel wat keuze, want zowel in de private als in de publieke sector worden er experten in cybersecurity gezocht.

bron: Belga