Sporting Hasselt moet een wedstrijd achter gesloten deuren spelen

Voetbalclub Sporting Hasselt, dat in de tweede amateurklasse B speelt, moet een wedstrijd achter gesloten deuren spelen. Dat heeft het Sportcomité Voetbal Vlaanderen woensdag beslist. Er waren tijdens de wedstrijd Sporting Hasselt – FC Turnhout van 22 september racistische gezangen te horen vanuit het Hasseltse supportersvak. Dat bleek uit het onderzoek op de zitting van het Sportcomité en uit het scheidsrechtersverslag. Advocaat Tom Van Overbeke, die Sporting Hasselt vertegenwoordigt, liet woensdagavond weten dat de Hasseltse club hoger beroep aantekent tegen deze beslissing. Het bestuur van Sporting Hasselt wees voor de racistische gezangen naar supporters van ASV Geel, die door de Hasseltse supportersclub uitgenodigd waren. Volgens het Sportcomité had de Hasseltse club rekening kunnen houden met de gevoeligheden die er zijn tussen ASV Geel en FC Turnhout. Naast de wedstrijd achter gesloten deuren werd Hasselt veroordeeld tot een boete van 5.000 euro, waarvan 1.500 euro met uitstel.
Vanuit het supportersvak van FC Turnhout werd vuurwerk op het veld gegooid. Dat is door een camera op beeld vastgelegd. Voor het vuurwerk werd de club uit Turnhout veroordeeld tot een geldboete van 1.500 euro, waarvan 1.000 euro met uitstel. Een eerder voorwaardelijk opgelegde boete van 250 euro wordt nu omgezet naar een effectieve boete.
De fans in Hasselt maakten op 22 september apengeluiden en even later klonk “De Congo is van ons”, toen een Turnhoutspeler geblesseerd op de grond lag. De advocaat van Sporting Hasselt betreurt dat het clubbestuur in deze zaak veroordeeld wordt en niet de individuen, die aan de oorzaak liggen van de feiten. “Het bestuur zal investeren in een camera om dergelijke supporters te identificeren, zodat deze personen en niet de club zullen opdraaien voor deze kosten, ” aldus Van Overbeke, die ook hekelde dat een soortgelijk incident op de voorbije Pukkelpopeditie op een andere manier werd aangepakt.

bron: Belga