Puigdemont opent fototentoonstelling in Vlaams Parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft in het Vlaams Parlement een fototentoonstelling over de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd geopend. Het is opnieuw een bewogen periode voor Puigdemont, nu de Catalaanse separatisten hun meerderheid in het parlement kwijtraken, onder meer omdat hij weigert zich te laten vervangen. 'De Stembusrevolutie' is een reizende tentoonstelling van de Catalaanse fotografe Dolors Gibert, met beelden van 2010 tot nu. Op initiatief van de N-VA-fractie zijn de foto's de komende twee weken te zien in de Zuilenzaal van het Vlaams Parlement. De expo werd woensdag geopend door een dankbare Carles Puigdemont. "Opnieuw een grote merci voor Vlaanderen", zei de voormalige minister-president. "Als we de volgende generaties vertellen over deze episode in de Catalaanse geschienis, zullen we ook over Vlaanderen vertellen."

Parlementsvoorzitter Jan Peumans verwacht deze keer geen reactie van Spanje, zoals toen hij een brief schreef naar de voormalige Catalaanse parlementsvoorzitter, die in een Spaanse cel zit. "Dit is geen officiële ontvangst, zoals van een regeringsleider in functie", zei Peumans. "Puigdemont is hier welkom, net zoals iedereen welkom is in het parlement. Ook Marine Le Pen en Geert Wilders kwamen hier bijvoorbeeld al over de vloer."

De Catalaanse separatisten worden net deze week geconfronteerd met het verlies van hun meerderheid in het parlement. De meer gematigde ERC heeft ermee ingestemd dat er voor zijn geschorste parlementsleden vervangers zouden komen. JuntsXcat weigert dat en wil dat onder meer Puigdemont via volmacht kan blijven stemmen. De stemmen van de JuntsXcat-leden in het buitenland zijn nu geblokkeerd door een gerechtelijke beslissing.

Puigdemont toonde zich strijdvaardig in Brussel. "Het Catalaanse volk heeft ons een meerderheid gegeven. Daar kan een rechter niet tegen in gaan, dat is illegaal. Dit toont eens te meer aan dat wij een ander soort democratie willen zijn."

bron: Belga