Monument in Brugge herdenkt overleden kinderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het provinciedomein Tillegembos in Brugge staat een gloednieuw herdenkingsmonument voor overleden kinderen. Het is het werk "Onvoltooid" van kunstenares Els Vermandere. Het monument werd ingehuldigd door onder meer gedeputeerden Bart Naeyaert (CD&V) en Guido Decorte (CD&V), die vanuit de provincie meezochten naar een geschikte locatie. In de schaduw van het Kasteel van Tillegem en onder een eeuwenoude eik staan zeven kleine beeldjes van de hand van Els Vermandere, dochter van Willem Vermandere. Het gaat om een kunstwerk dat er kwam op initiatief van de vzw Ouders Van een Overleden Kind (OVOK) en de werkgroep Wereldlichtjesdag. Elk jaar organiseert deze werkgroep op de eerste zondag van de maand december een avond voor mensen die vroegtijdig afscheid moeten nemen van een kind.

Nu wilden de partners ook iets duurzaam en permanent, en dat kwam er in de vorm van het werk van Els Vermandere. De beeldjes in natuursteen zijn ruw en niet volledig afgewerkt, wat symbool staat voor de onvoltooide levens van de overleden kinderen en de fragmentarische herinneringen.

De provincie zorgde mee voor de locatie en de groenaanleg. Wegwijzers komen er niet, het is de bedoeling dat mensen het werk in stilte en op een serene manier ontdekken. Aan het werk komt wel nog een duidingspaneel en het is de bedoeling dat lotgenoten er geregeld samenkomen voor een kleine herdenking of een herdenkingswandeling in het domein.

bron: Belga