EuroCup basketbal (v) – Sint-Katelijne-Waver stuurt youngsters Europa in

Na een afwezigheid van vier jaar van het Europese toneel neemt Sint-Katelijne-Waver dit seizoen opnieuw aan de EuroCup deel. De Belgische vicekampioen doet dat met prille jeugd. Geen speelster is ouder dan 21 jaar. “We zijn een club die jonge speelsters aantrekt en opleidt en willen die speelsters de kans bieden om op het hoogste niveau aan te treden”, legde voorzitter Karl Van Der Planken woensdag op een persmoment in Mechelen uit. “Daarom hebben we na enkele jaren afwezigheid beslist om terug Europa in te gaan. We willen Sint-katelijne-Waver weer op de Europese kaart zetten en onze jonge speelsters die Europese ervaring gunnen, zodat ze nog door kunnen groeien.”
Sint-Katelijne-Waver neemt het in een zware groep J op tegen de Franse clubs Landes en Tarbes en tegen de Zwitserse kampioen Elfic Fribourg. De top twee van de tien groepen en de beste vier derdes (twee per conferentie) stoten door. De beste acht plaatsen zich rechtstreeks voor de zestiende finales, de andere zestien spelen een barrageronde. Voor Sint-Katelijne-Waver is een verplaatsing naar Landes op woensdag 24 oktober de eerste opdracht.
“Vooral die twee Franse clubs vormen een enorme uitdaging”, stelt coach Arvid Diels. “Onze eerste tegenstander Landes is een team van speelsters met ervaring en een palmares. Hun gemiddelde leeftijd is 29. Die ligt bij ons dus tien jaar lager. Maar wij spelen met onze eigen kwaliteiten en zullen die zo goed mogelijk in de verf proberen te zetten. We hebben een fantastisch seizoen achter de rug. Met een erg jonge spelerskern bereikten we tegen ieders verwachting in de finale om de landstitel. Dus was het tijd voor een nieuwe uitdaging. We willen weten hoe competitief we zijn op Europees niveau. Dit Europees avontuur moet ons weer een nieuwe schwung geven.”
Ook de speelsters kijken ernaar uit. “We zijn heel blij dat we dit met deze ploeg mogen meemaken. We zijn heel enthousiast. Dit wordt weer een nieuwe ervaring die we in de toekomst zullen kunnen gebruiken”, klonk het bij de tweelingzussen Billie en Becky Massey.
Sint-Katelijne-Waver is terecht trots op zijn jeugdwerking. Van de Belgian Cats die afgelopen maand vierde werden op het WK, hebben Kyara Linskens, Heleen Nauwelaers en Jana Raman een verleden bij de club. Van de huidige kern zaten Billie en Becky Massey, Sofia Ouahabi, Laure Resimont en Marie Vervaet in de preselectie voor het WK.
Namen en Luik trachten zich via een voorronde voor de groepsfase van de EuroCup te plaatsen. Namen leed dinsdag in zijn heenwedstrijd een zware 92-50 nederlaag tegen het Spaanse Lointek Gernika Bizkaia. Luik verloor woensdagavond dan weer tegen het Franse Nantes.
De EuroCup is na de EuroLeague de tweede Europese competitie. Castors Braine zorgde voor het beste Belgische resultaat door in 2015 de finale te bereiken.

bron: Belga