56 gerechtelijke procedures tegen één huisjesmelker in Leuven

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er lopen 56 gerechtelijke procedures tegen een huisjesmelker in het Leuvense. Dat heeft schepen en sp.a-lijsttrekker Mohamed Ridouani woensdag verklaard in 'Iedereen Kiest' op Eén, nadat uit een reportage is gebleken dat nogal wat mensen in Leuven, onder wie asielzoekers, hun toevlucht moeten nemen tot vaak afgedankte koten die in handen zijn van huisjesmelkers. Ridouani legde uit dat Leuven sinds twee jaar bevoegd is om huisjesmelkers aan te pakken. In die periode werden 14.000 panden gecontroleerd, waarvan er 3.800 weer in orde werden gebracht door de verhuurders. Volgens de socialistische lijsttrekker werden honderden dossiers bij het parket ingediend en lopen tegen één van de eigenaars van een pand dat in de reportage in beeld kwam, liefst 56 gerechtelijke procedures.

Schepen Carl Devlies, die de CD&V-lijst aanvoert in Leuven, wees erop dat een bevoegde dienst intussen zowel systematisch als op basis van klachten de panden in kaart brengt, maar dat neemt tijd in beslag. Leuven kent 40.000 tot 45.000 koten. Volgens Ridouani gaat er elk jaar 700.000 euro naar die dienst.

Groen-lijsttrekker David Dessers pleit ervoor de bevoegde dienst extra middelen te geven zodat die pro-actiever aan de slag kan gaan. Zijn N-VA-collega Lorin Parys wees erop dat de stad een conformiteitsattest kan eisen van de verhuurder of dat een stad het beheer van een pand kan overnemen en na herstellingen het zelf kan verhuren - het zogenaamde sociaal beheersrecht. En een burgemeester kan een pand ook onbewoonbaar laten verklaren, luidde het.

bron: Belga