NAVO verzamelt meer dan 50.000 militairen voor grote oefening in Noorwegen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De NAVO verzamelt eind oktober en november in Noorwegen meer dan 50.000 militairen uit de 29 lidstaten en partnerlanden Zweden en Finland, voor haar grootste militaire oefening sinds het einde van de Koude Oorlog. Dat heeft het bondgenootschap aangekondigd. België stuurt zowat 450 soldaten naar de oefening. De oefening heet "Trident Juncture 2018". De oefening gaat uit van een scenario waarbij artikel 5 van het Navo-verdrag wordt ingeroepen, en er collectief gereageerd wordt na een aanval op een of meer leden.

De Verenigde Staten sturen het vliegdekschip USS Harry S. Truman en zijn gevechtsgroep van 6.000 mariniers en piloten, verduidelijkte de Amerikaanse admiraal James Foggo, de bevelvoerder van de geallieerde troepen voor het zuiden van Europa, tijdens een persconferentie in Brussel.

In totaal nemen dus meer dan 50.000 militairen deel aan de oefening, een aantal dat nooit meer is gehaald sinds de val van de Berlijnse Muur in november 1989. Het meest intensieve deel van de oefening vindt plaats van 25 oktober tot en met 7 november.

Trident Juncture moet vooral het defensieve karakter van de NAVO beklemtonen, aldus nog Foggo. "De NAVO is in staat om eender welke tegenstander af te schrikken", zei hij, zonder expliciet naar Rusland te verwijzen. Noorwegen en Rusland zijn buurlanden.

bron: Belga