Immigratie van vreemdelingen groeit sinds late jaren 90

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het aantal immigraties van vreemdelingen heeft de voorbije jaren een historisch hoog peil bereikt, met in sommige jaren bijna 140.000 jaarlijkse binnenkomsten. Achter die versnelling van de migratiebewegingen naar en vanuit België zijn diverse dynamieken aan het werk, zoals een stijgend aandeel immigraties uit de nieuwe EU-lidstaten en een aanzienlijke vermindering van de immigraties van Marokkanen en Turken. Dat blijkt uit "Myriatics 10: 1997-2017 - een balans van twee decennia immigratie in België" van het federaal migratiecentrum Myria. In deze twee decennia van migratie in België hebben er zich volgens Myria talrijke veranderingen voorgedaan. "De context is sterk geëvolueerd", legt Tom Kenis van Myria uit. "In de naoorlogse periode tot de jaren zestig moedigde de Belgische staat de immigratie van vreemdelingen aan. De pieken die in die periode van 'rekrutering van arbeidskrachten' werden vastgesteld, kunnen we als conjunctureel beschouwen."

In het begin van de jaren negentig nam de stijging van het aantal binnenkomsten niet alleen sterk toe onder invloed van de gezinshereniging en van de Europese immigratie, maar deed er zich ook een derde belangrijk fenomeen voor, namelijk de aanzienlijke toename van het aantal asielaanvragen vanaf 1989.

Het einde van de jaren negentig en het begin van de jaren 2000 zijn gekenmerkt door een uitgesproken versnelling van de migratiebewegingen naar en vanuit België. Pas in de afgelopen jaren heeft het aantal binnenkomsten van vreemdelingen volgens Myria "een historisch hoog peil" bereikt. In 2010, 2011 en ook in 2017, werden jaarlijks om en bij de 140.000 internationale immigraties geregistreerd.

bron: Belga