Oppositiepartijen reageren teleurgesteld

door
Belga
Leestijd 2 min.

Oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang reageren teleurgesteld op de regeerverklaring van premier Charles Michel. Volgens sp.a-fractieleider Meryame Kitir gaf de premier een "uitgebluste" indruk en volgens Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas dreigt "opnieuw een jaar van ontgoocheling". Voor Kristof Calvo (Groen) was het klimaat "de grote afwezige" in de State of the Union. Van oppositiepartijen moet een regering geen applaus verwachten, maar de 39 bladzijden tellende toespraak van premier Charles Michel krijgt behoorlijk wat tegenwind van de Vlaamse oppositiepartijen sp.a, Groen en Vlaams Belang.

"Bij een laatste beleidsverklaring verwacht ik een premier die vol energie en moed zijn beleid verdedigt, maar de premier gaf vooral een uitgebluste indruk", zegt sp.a-fractieleider Meryame Kitir. "Ik verwacht van deze regering niet veel meer de komende zevende maanden", aldus Kitir.

Volgens de sp.a-politica zegt de regering tegen zichzelf dat ze "goed bezig" is, maar zou ze de beloofde investeringen in factchecking beter op zichzelf toepassen. "Zo bengelen we onderaan de Europese lijst op het vlak van jobcreatie", aldus Kitir.

Ook volgens Vlaams Belang-politica Barbara Pas bewijst de regering met die factchecking "vooral dat ze gevoel heeft voor humor". "Denk maar aan de cijfers rond jobcreatie of op het gebied van migratie", aldus Pas. Pas heeft naar eigen zeggen ook "weinig nieuws" gehoord en volgens haar maken de burgers zich best op voor "een jaar van ontgoocheling".

De verschillende fractieleiders benadrukken dat een aantal dossiers niet aan bod is gekomen in de regeerverklaring. "Geen woord over Arco, geen woord over Belfius", is te horen.

Voor Kristof Calvo van Groen was er nog een andere "grote afwezige", namelijk het klimaat. "Net op de dag dat er een alarmerend klimaatrapport naar buiten wordt gebracht, spreekt de premier amper over het klimaat. Daarmee mist deze regering de belangrijkste afspraak voor de toekomst", aldus Calvo.

bron: Belga