Nieuwe sensibiliseringscampagne rond partnergeweld

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nieuwe sensibiliseringscampagne "Bang!" wil de aandacht vestigen op partnergeweld. De initiatiefnemers vzw Zijn, de progressieve vrouwenbeweging zij-kant en internationale solidariteitsorganisatie FOS willen met de actie het publiek en de beleidsmakers in België wakker schudden rond partnergeweld. "In België worden per jaar 1 op de 7 vrouwen en 1 op de 10 mannen slachtoffer van partnergeweld", zegt Vera Claes, nationaal secretaris van zij-kant. "Wereldwijd zijn 1 op de 5 vrouwen en meisjes slachtoffer van fysiek of seksueel partnergeweld en 30 procent van de vrouwen wereldwijd wordt in haar leven slachtoffer van partnergeweld." Over mannen zijn er nog geen internationale cijfers.

"Al deze mensen spreken van angst als het belangrijkste gevoel voor, tijdens en na het geweld. Deze herkenbare emotie is een belangrijk alarmsignaal in de strijd tegen partnergeweld en vormt het uitgangspunt van onze nieuwe sensibiliseringscampagne", aldus Claes. Het initiatief komt van de vzw Zijn (De Beweging tegen Geweld), de progressieve vrouwenbeweging zij-kant en de internationale solidariteitsorganisatie FOS.

Op de campagnewebsite www.horenzienenpraten.be vinden bezoekers een angst-toolbox verstopt achter een spin. Door hun weg door het spinnenweb te klikken, krijgen ze informatie over jaloezieproblemen, communicatiemoeilijkheden, bindings- en verlatingsangst, maar ook over fysiek en verbaal partnergeweld. Naast symptomen, handvaten en praktische tips worden ook hulpverleningsadressen meegegeven.

Naast het brede publiek willen Zijn, zij-kant en FOS ook de beleidsmakers wakker schudden. "De hoge prevalentiecijfers rond partnergeweld tonen aan hoe belangrijk het is om reeds op school in te zetten op doorgedreven relationele en seksuele vorming. Daarnaast moeten slachtoffers efficiënter geholpen worden", legt Claes uit.

bron: Belga