Nederlandse Zwarte Piet-activisten voor rechter

door
Belga
Leestijd 1 min.

De rechtbank in het Nederlandse Leeuwarden buigt zich deze week over de 34 Friezen die ervan worden verdacht vorig jaar de snelweg A7 geblokkeerd te hebben op de dag van de Sinterklaasintocht. Er zijn vier zittingsdagen voor de zaak uitgetrokken.

De actievoerders parkeerden hun auto's op de snelweg ter hoogte van Oudehaske. Daardoor konden drie bussen met aanhangers van Kick Out Zwarte Piet niet doorrijden naar Dokkum, waar Sinterklaas voet aan land zou zetten. De geplande betoging tegen Zwarte Piet ging niet door, omdat de burgemeester die verbood.

De Friezen worden verdacht van het blokkeren van de snelweg, waardoor volgens het Openbaar Ministerie een gevaarlijke situatie ontstond, en het gebruik van dwang. De zaak gaat daarnaast over de vrijheid in Nederland om te demonstreren. Eén vrouw wordt ook verdacht van opruiing, omdat ze een oproep tot de blokkade op Facebook had gezet.

De verdachten hoeven niet allemaal tegelijk in de rechtbank te verschijnen. Na de opening van de zaak wordt hun zaak maandag en dinsdag in groepjes van drie of vier behandeld. Donderdag is de vermeende opruiing aan de beurt en krijgen benadeelde partijen spreekrecht. Daarvan maakt onder meer de stichting tegen racisme 'Nederland wordt beter' gebruik. Vrijdag komt de officier van justitie met de strafeisen en volgen de pleidooien van de advocaten.

Bron: Belga