Griekenland start gerechtelijk onderzoek naar wanbeheer van EU-migratiefondsen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Griekse Hooggerechtshof heeft een onderzoek gevraagd naar mogelijk misbruik bij het beheer van Europees geld dat bedoeld was om Griekenland bij te staan tijdens de migratiecrisis in 2015-'16. Het onderzoek komt er nadat in de Griekse pers artikelen waren verschenen over wanbeheer en mogelijke verduistering. Het gaat, volgens een bron bij het Griekse gerecht, nog om een "voorbereidend" onderzoek. De beschuldigingen werden in een kranteninterview overgenomen door Andreas Iliopoulos, hoofd van de Onthaal- en registratiedienst van vluchtelingen. Hij had in dat interview gewezen op "illegaliteiten" in het beheer van de Europese middelen. Die waren bedoeld om Griekenland bij te springen bij de opvang van ruim een miljoen vluchtelingen die Europa via Griekenland wilden bereiken.

Iliopoulos' baas, minister van Migratie Dimitris Vitsas, had na het kranteninterview het ontslag van Iliopoulos gevraagd. De minister verwierp de "valse" beweringen.

Volgens de minister kreeg Griekenland 570 miljoen euro aan noodhulp. Daarvan ging 68 pct naar internationale organisaties en ngo's, de rest ging naar Griekenland, vooral naar het leger dat een veertigtal kampen moest bouwen.

Bron: Belga